Vad du ska göra om din Samsung Galaxy-enhet inte laddas

Det finns flera anledningar till varför din enhet inte laddas med en trådbunden laddare. Generellt sett beror de vanligaste problemen på kablar, laddare eller adaptrar som är skadade eller inkompatibla med enheten. Dessutom kan damm eller skräp som samlas i enhetens laddningsport, kabel, adapter eller PC störa korrekt laddning.

Följ stegen nedan för att felsöka laddningsproblem.

En skadad laddningskabel ansluten till en Galaxy-enhet.

Obs!: Innan du prövar rekommendationerna nedan, ska du kontrollera att enhetens programvara och relaterade appar är uppdaterade till den senaste versionen.

Kontrollera att laddaren är Samsung-godkänd och kompatibel med din enhet
Även om adaptrar eller laddningskablar ser likadana ut kan deras kvalitet och laddningshastighet skilja sig. För att bevara livslängden på din Galaxy-enhet, ska du se till att använda Samsung-godkända laddare och laddningskablar som är kompatibla med din specifika enhet, eftersom de är utformade för att maximera batteriets livslängd. Om du använder produkter som inte är specifika för mobila enheter (reseladdare eller standardladdare) eller produkter som inte är godkända av Samsung, kan enheten skadas eller kanske inte laddas ordentligt.

Kontrollera om det finns skador på adaptern eller laddningskabeln
Kontrollera om det finns skador på adaptern eller laddningskabeln. Om du märker några problem som sprickor eller exponerade ledningar ska du omedelbart sluta använda kabeln. Laddningskablar måste passa perfekt i laddningsporten och får inte kännas lösa eller illasittande. Koppla bort och anslut alla laddningskablar, USB-kontakter och laddningsportar, och kontrollera sedan anslutningen igen.

Kontrollera om det finns skador på adaptern eller laddningskabeln

Försök använda en annan adapter eller laddningskabel
Om det inte finns någon märkbar skada, försök använda en annan adapter eller laddningskabel. Du kan också försöka ansluta en annan enhet till adaptern eller laddningskabeln för att kontrollera om den laddar ordentligt.

Kontrollera om det finns andra problem
Om det inte finns några problem med adaptern eller laddningskabeln ska du kontrollera om det är ett problem med strömförsörjningen. Försök använda ett vägguttag istället för att ladda enheten med en bärbar dator eller PC.

Du kan använda Samsung Members för att köra ett test på batteriet och laddningsporten.

Startsidan i Samsung Members-appen. Startsidan i Samsung Members-appen.

Steg 1. Öppna Samsung Members-appen > Välj fliken Support.

Fliken Support i Samsung Members Fliken Support i Samsung Members

Steg 2. Tryck på Telefondiagnostik.

Skärmen Telefondiagnostik Skärmen Telefondiagnostik

Steg 3. Välj Batteristatus och Laddning med kabel.

En av de vanligaste orsakerna till laddningsproblem är skräp som fastnat i laddningsporten. Om skräp som damm eller ludd samlas inuti laddningsporten kan det vara svårt att ansluta laddningskabeln ordentligt till laddningsterminalerna i enheten. Detta kan orsaka problem med laddningen.

Steg 1. Stäng av enheten.

Steg 2. Använd en ficklampa för att titta in i laddningsporten. Om det finns damm eller skräp nära metallterminalen krävs rengöring.

Steg 3. Blås försiktigt in i laddningsporten för att ta bort dammet och skräpet.

Steg 4. Om laddningsporten är helt blockerad ska du söka professionell hjälp från närmaste servicecenter.

Om enheten stöder snabbladdning rekommenderas AFC (adaptiv snabbladdning). Kontrollera att Snabbladdning är aktiverat på enheten om laddningen av enheten verkar långsam.

Startskärm för Inställningar Startskärm för Inställningar

Steg 1. Öppna Inställningar > Välj Enhetsvård.

Inställningsskärm för Enhetsvård Inställningsskärm för Enhetsvård

Steg 2. Tryck på Batteri.

Skärm med batteriinställningar Skärm med batteriinställningar

Steg 3. Välj Laddningsinställningar.

Skärmen Laddningsinställningar Skärmen Laddningsinställningar

Steg 4. Aktivera Snabbladdning och Snabb trådlös laddning.

Det finns en risk att det blir skador på de interna kretsarna om en enhet laddas när det finns fukt i USB-porten eller laddaren. När detta är fallet kommer enheten att varna dig för fukt eller skräp.

Torka av enheten med en mjuk och ren trasa eller låt den stå och torka i ett välventilerat utrymme. Om laddningsproblemen kvarstår även när enheten har torkat helt ska du kontakta en professionell tekniker på ett auktoriserat Samsung-servicecenter.

Felmeddelande om att fukt upptäckts

Om telefonen fortfarande är laddad kan du försöka med en mjuk omstart. Då återställs det temporära minnet och du kan därmed avgöra om problemet är relaterat till programvaran. Utför omstarten genom att hålla ner ström- och volym ned-knapparna tills enheten startar om.

Ström- och volym ned-knapparna valda

Obs! Knappkombinationerna kan variera något beroende på vilken telefonmodell du har.

Fysisk skada som en spräckt skärm eller ett trasigt fodral kan påverka enhetens prestanda. Du bör också kontrollera laddningsporten för eventuella tecken på skada.

Infoga en laddningskabel i laddningsporten på telefonen. Laddningskabeln ska passa perfekt i porten och ska inte kännas lös. Använd en ficklampa för att titta in i laddningsporten och kontrollera om den verkar vara skadad.

Om laddningsporten är skadad kan du boka in en reparation för att få enheten fixad.

Om du tror att problemet är relaterat till laddning med sladd och du har en enhet som är kompatibel med trådlös laddning ska du försöka ladda enheten med en trådlös laddare.

Se till att ta bort eventuella fodral eller skydd först och lägg baksidan av enheten på den trådlösa laddaren. Justera inriktningen av laddningsspolarna för att upprätta den starkast möjliga anslutningen.

Smartphone och Smartwatch laddar på trådlös laddare

Trådlös strömdelning låter dig ladda enheten med en annan Qi-kompatibel enhet utan att ha någon laddare. Om du vill ladda enheten trådlöst behöver du en enhet som är kompatibel med trådlös laddning.

Se denna artikel för hjälp om du försöker ladda enheten med trådlös strömdelning.

Säkert läge gör att du kan använda telefonen med det ursprungliga gränssnittet utan appar från tredje part. Det innebär att eventuella appar eller nedladdningar som kan påverka din telefon kan isoleras och därmed förhindra att de orsakar problem, vilket gör att du lättare kan identifiera problem. Om du vill veta mer om hur Säkert läge fungerar ska du läsa vår artikel om hur du startar din Galaxy-enhet i Säkert läge.

Starta om enheten i säkerhetsläge genom att följa stegen nedan:

Panel med snabbinställningar Panel med snabbinställningar

Steg 1. Öppna snabbinställningspanelen > Tryck på avstängningsknappen.

Strömalternativ Strömalternativ

Steg 2. Håll in knappen Stäng av.

Skärmen startar i säkert läge Skärmen startar i säkert läge

Steg 3. Tryck på Säkert läge.

* Om inget av de ovanstående förslagen löser problemet kan du boka in en reparation eller besöka närmaste Samsung Service Center för att få hjälp.

Tack för din feedback